Header image

Tomosul sinodal din 1590 privind înființarea Patriarhiei Moscovei

12:25, duminică, 25 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Canalul Vestitorul Athonit de pe platforma de mesagerie instantă Telegram a făcut publică o imagine cu tomosul Sinodului din Constantinopol din data de 8 mai 1590 privind înființarea Patriarhiei Moscovei.

Documentul istoric este scris cu cerneală pe un pergament în limba greacă. Tomosul a fost semnat de 106 persoane: Patriarhul Ieremia al II-lea al Constantinopolului (1572 – 1595), Patriarhul Ioachim V al Antiohiei (1581-1592), primul patriarh antiohian care a vizitat Ţările Române, Patriarhul Sofronie al Ierusalimului, 42 de mitropoliţi, 19 arhiepiscopi şi 20 episcopi.

În acea perioadă în Ţara Românească era Mitropolit Nichifor, iar în Moldova Gheorghe Movilă

Tomosul a fost adus la Moscova în luna mai 1591 de către Mitropolitul Dionisie de Târnovo şi înmânat ţarului Feodor Ivanovici în data de 20 iunie.

Documentul începe printr-o explicaţie oferită de Patriarhul Ecumenic Ieremia privind solicitarea venită din partea ţarului Feodor de a oferi Arhiepiscopului Iov al Moscovei titlul de patriarh. Se menţionează şi faptul că statutul şi titlul de patriarh va fi purtat nu doar de Arhiepiscopul Iov, ci şi de succesorii săi care vor fi întronizaţi prin decizie sinodală în scaunul Moscovei.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com