Header image

Un sigiliu de lut din timpul regelui biblic Iosia a fost descoperit în Ierusalim

18:13, marți, 2 aprilie, 2019 | Cuvinte-cheie:

Arheologii din Ierusalim au descoperit un sigiliu de lut vechi de 2600 de ani care are inscripționat numele unui membru al curții regelui biblic Iosia.

În urma săpăturilor efectuate la situl arheologic Givati din Cetatea lui David, a fost descoperit sigiliul de aproximativ un centimetru pe care se menționează în ebraică „(aparținând) lui Natan-Melec, slujitor al regelui”.

Aceasta este prima dovadă arheologică a numelui biblic Natan-Melec, potrivit unui comunicat al City of David.

El este menționat în 4 Regi 23:11 în contextul în care regele Iosia a înnoit legământul cu Dumnezeu privind urmarea poruncilor Lui.


„A nimicit caii pe care regii lui Israel îi așezaseră în cinstea soarelui înaintea intrării templului Domnului,
aproape de locuința eunucului Natan-Melec cea din Parvarim,
iar carul soarelui l-a ars”.


„De vreme ce el nu este menționat cu nume de familie, doar cu numele propriu, putem înțelege că a fost o persoană destul de faimoasă în Ierusalim la mijlocul secolului al șaptelea î.Hr., în timpul regelui Iosia”, a spus Anat Mender-Geberovich de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Titlul de „slujitor al regelui” (Eved HaMelech) apare des în Biblie pentru a decrie o persoană cu o funcție importantă din apropierea regelui.

Acest titlu mai apare și pe alte sigilii descoperite în trecut.

Dr. Mendel-Geberovich consideră că sigiliul face referire la același Natan-Melec menționat în Biblie deoarece numele este unul rar, iar sigiliul (bulla) este datată corect și este inscripționat titlul de slujitor al regelui.

Bulla era o bucată de lut de mici dimensiuni imprimată cu sigiliul personal și utilizată în antichitate pentru a semna scrisori.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com