A apărut Slujba Sfântului Ierarh Spiridon pe notație psaltică la Tipografia Cărților Bisericești - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A apărut Slujba Sfântului Ierarh Spiridon pe notație psaltică la Tipografia Cărților Bisericești

22:46, marți, 12 decembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: , , ,

Volumul „Slujba Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni – pe notație psaltică” a apărut la Tipografia Cărților Bisericești a Patriarhiei Române.

Autorul lucrării pe notație bizantină este diac. Nicușor-Gabriel Bercaru, slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Buzău și absolvent al programului de masterat „Educație muzicală contemporană și culturi muzicale religioase” din cadrul Universității Naționale de Muzică din București”.

„Prezenta ediție include pe lângă slujba propriu-zisă a sfântului, și celelalte cântări obișnuite ale Vecerniei mari și Utreniei, preluate în principal de la compozitori români pentru a ușura munca psalților în ceea ce privește folosirea cărților de strană”, a menționat pr. Vlăduț-Iulian Roșu, unul dintre coordonatorii volumului și slujitor al Bisericii „Sf. Spiridon – Nou” din București, în cadrul unui comunicat remis Basilica.ro.

„A doua parte a acestei lucrări cuprinde cântări din slujba «Sfântului Ierarh Spiridon», așa cum a fost așezată în anul 1895 de către Protopsaltul Ioan Popescu-Pasărea, la cerința preotului Nicolae-Ștefan Nicoreanu. De transcrierea acesteia s-a ocupat psaltul George Nicolae Jerdea, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» și student al Universității Naționale de Muzică din București”.

Un alt coordonator al lucrării este pr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal.

Cartea însumează 236 de pagini.

Slujba Sfântului Spiridon

A fost alcătuită la cererea domnitorului sfânt, Neagoe Basarab, la începutul secolului al 16-lea.

Cu ocazia sfințirii bisericii de la Curtea de Argeș de către Patriarhul Ecumenic, Theolipt al Constantinopolului, la 15 august 1517, domnitorul îl întâlnise pe ritorul Marii Biserici din Constantinopol de atunci, Manuel de Corint (Peloponisiul) rugându-l să întocmească o slujbă sfântului, întrucât în ținuturile românești nu exista una.

După vizita în Țara Românească, Manuel de Corint s-a întors la Constantinopol și a redactat sluba sfântului și a trimis-o lui Neagoe Basarab prin egumenul Simeon de la Mănăstirea Xenofont.


Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.29

Foto credit: Librăria Cărților Bisericești

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com