A fost votată înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A fost votată înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei

12:21, marți, 5 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Cel de-al 80-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi a votat ridicarea Eparhiei la rang de mitropolie și înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei. Congresul a avut loc în perioada 30 iunie – 2 iulie, în Hamilton, Ontario, Canada.

Delegații celui de al 80-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi s-au reîntrunit sâmbătă, 02 iulie 2016, la Biserica Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Hamilton, Ontario, Canada, informează Alexandru Popovici din cadrul Eparhiei Ortodoxe Române din cele două Americi.

Lucrările Congresului au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi. Întrunirea a debutat cu conferință susținută de către Pr. Theodore Paraskevopoulos, profesor la Facultatea Teologică a Mitropoliei Grecești din Toronto, întitulată „Pierderea tineretului: Păstorirea oii pierdute”. În continuare, au avut loc două sesiuni în cadrul cărora delegații au discutat pe marginea Statutului de organizare al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Într-o sesiune specială, delegații parohiilor din Canada au votat înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei și au aprobat Statutul pentru organizarea acesteia, dar și propunerea către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a candidatului pentru slujirea de Episcop al noii înființate Episcopii. De asemenea, Pr. David Smith a susținut, pentru membrii ROYA (Tinerii Ortodocși Români din America) și pentru delegații din Statele Unite, o conferință intitulată „Ajutor! Sunt plictisit în Biserică”.

În cadrul celei de-a doua sesiuni a zilei au fost prezentate rapoartele financiare ale Arhiepiscopiei, apoi a fost aprobat bugetul pentru anii 2016-2017. În continuare, Pr. Vasile Mureșan a prezentat raportul Departamentului de Publicații, după care Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a prezentat trei cărți recent publicate sau în curs de publicare în cadrul Departamentului de Publicații.

Agenda Congresului a continuat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale protopopilor și a rapoartelor Adunărilor de protopopiat. Pr. Olimpiu Mărginean a prezentat raportul privind situația parohiilor din cadrul Arhiepiscopiei, după care Dna Ileana Dascălu a prezentat raportul de activitate al AROLA (Asociația Ortodoxă Română a Doamnelor din America), precum și componența noii conduceri a asociației. Ana Radu, președintele ROYA, a prezentat apoi raportul asociației, precum și componența noii conduceri a acesteia. Un alt moment important al zilei a reprezentat prezentarea de către Comisia de numire a propunerilor pentru componența Consiliului Eparhial și al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei, precum si votarea acestora, în unanimitate, de către delegații Congresului, a precizat Alexandru Popovici.

La final, Pr. Daniel Ene, Secretar Eparhial, a dat citire scrisorilor oficiale care vor fi adresate autorităților locale și statale. Conținutul acestora a fost aprobat de către delegați, după care Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a mulțumit tuturor delegaților pentru prezență, precum și comunității Bisericii „Învierea Domnului” pentru găzduire, declarând apoi lucrările Congresului încheiate. În continuare, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a săvârșit slujba Vecerniei Mari, la care au asistat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae și delegații Congresului.

Sursa: www.basilica.ro

DSC_5143-1

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com