Dumnezeiasca liturghie în Duminica a 37 -a după Cincizecime (duminica lui Zaheu vameșul), la biserica “Sfânta Fericita Matrona” str. Doina 123, din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Dumnezeiasca liturghie în Duminica a 37 -a după Cincizecime (duminica lui Zaheu vameșul), la biserica “Sfânta Fericita Matrona” str. Doina 123, din Chișinău

12:40, duminică, 18 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Dumnezeiasca liturghie în Duminica a 37 -a după Cincizecime (duminica lui Zaheu vameșul) și ziua pomenirii muceniței Agata și Teodula, la biserica “Sfânta Fericita Matrona” str. Doina 123, din Chișinău.

Pericopa evanghelică de astăzi ne vorbește despre Zaheu vameșul (Ev. Luca 19, 1-10)

(Lc. 19, 2) Şi iată un bărbat, cu numele Zaheu, şi acesta era mai-marele vameşilor şi era bogat.

Zaheu era mai-marele vameșilor, un om în întregime robit de lăcomie și al cărui scop nu era altul decât să-și mărească averea. Aceasta era de fapt practica tuturor vameșilor, Pavel numindu-o idolatrie (Col. 3, 5), pentru că o săvârșeau doar cei fără cunoștință de Dumnezeu. Pentru că își manifestau patima deschis și cu nerușinare.

Domnul îi așază cu dreptate în același rând cu desfrânatele, spunând mai-marilor iudeilor: vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră în împărăția lui Dumnezeu (Mt. 21, 31). Zaheu a încetat a mai face parte dintre ei și a fost aflat vrednic de darul din mâinile lui Hristos. Domnul cheamă aproape pe cei ce sunt departe și dă lumină celor ce sunt în întuneric.

Cel ce are adevărata credința are și frica de Dumnezeu. Mai mult decât atât, își manifestă frica de Dumnezeu milostivindu-se către săraci.

Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. Cu toții eram pierduți. Din momentul în care primul om a păcătuit, om în care se afla întreaga omenire, cu toții am fost pierduți. De aceea a venit un Om, singurul fără de păcat, ca pe toți să-i mântuiască de păcat.

Sursa: pr. Petru Boian, paroh Biserica Sfinta Fericita Matrona

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com