Sfânta Liturghie în duminica a 36-a după Pogorârea Sfântului Duh, la biserica Sfânta Fericita Matrona - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfânta Liturghie în duminica a 36-a după Pogorârea Sfântului Duh, la biserica Sfânta Fericita Matrona

11:30, duminică, 11 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Sfânta Liturghie în duminica a 36-a după Pogorârea Sfântului Duh, la biserica Sfânta Fericita Matrona, str. Doina 123, mun. Chișinău, „O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti”. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela”.

In Duminica de astăzi s-a citit Evanghelia de la Matei 15, 21-28. Să luăm aminte fratilor cum este preaslăvită smerenia acestei femei care venea dintre neamuri, fiind canaaneancă, și care a reprezentat un simbol adică, o prefigurare a Bisericii. Iudeii cu adevărat, precum sunt mustrați și în Scriptură, se umflaseră de mândria că au fost aleși să primească legea, pentru că patriarhii au venit din acel neam la care s-au arătat proorocii și pentru care slujitorul lui Dumnezeu, Moise, a săvârșit multe minuni despre care se vorbește în psalmul 105.

Moise a condus pe oameni prin Marea Roșie cu apele sale despărțite și a primit legea pe care a dat-o acelorași oameni. Acestea erau motivele pentru care se mândreau iudeii, iar pentru această mândrie, nu voiau să răspundă lui Hristos, creatorul smerenii, alinătorul bolilor, Dumnezeu doctorul care, Dumnezeu fiind, s-a făcut om ca prin aceasta să se facă cunoscut și ca om.

Ce măreț medicament! Dumnezeu S-a făcut om. Dacă acest medicament nu vindecă mândria, nu știu care altul ar putea-o face. A pus deoparte dumnezeirea Sa, într-o anumită măsură, a ascuns-o, dar făcând evident ceea ce luase asupra Sa. A devenit om, deși este Dumnezeu și totuși, omul nu recunoaște că este om, că este muritor; nu recunoaște că este slab, păcătos, bolnav și că bolnav fiind ar trebui să caute un doctor! Ceea ce este și mai grav este că se vede pe sine a fi sănătos. Să avem credință puternică și să-l urmăm pe Hristos pentru a noastră mântuire în veci, Amin.

Să vă fie de bine iubiți credincioși cu Sfânta duminică de astăzi!

Sursa: pr. Petru Boian, paroh Biserica Sfinta Fericita Matrona

Contact Form Powered By : XYZScripts.com