Header image

Mitropolitul Onufrie îi cere preşedintelui Poroșenko protejarea preoților din Donbass

14:52, vineri, 1 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Excelenţa Voastră!

Stimate Piotr Alexevici!

Mă adresez la Dvs în privinţa unor astfel de evenimente. Mie, ca locțiitorului scaunului Mitropoliei Kievului, mi s-a adresat conducătorul eparhiei Donetsk al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Ilarion de Donetsk și Mariupol, care a raportat încălcări ale drepturilor și libertăților de credinţă în activitatea parohiilor Episcopiei de Donetsk ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

 La 13 iulie 2014, în Biserica Sf. Mihail din oraşul Krasnoarmeisk (regiunea Donetsk), în timpul Sfintei Liturghii au intrat persoane necunoscute înarmate, îmbrăcate în forme de camuflaj, care prin acțiunile lor împiedicau slujirii Sfintei Liturghii. Enoriașii le-au cerut să părăsească biserica. Aceleaşi persoane au adresat întrebări celor prezenţi privind impozitele, şi cerând explicaţii pentru prezenţa pazei în biserică, iar la sfârșitul conversației au promis să se întoarcă din nou.

Un alt incident a avut loc la 30 iulie 2014 în satul Krasnoarmeiskoe, regiunea Donetsk.  De casa protoiereului Igor Serghienko, parohul bisericii Sf. Alexandru Nevskii, s-a apropiat o maşină cu inscripția „Dnepr”, din care a coborât un grup de bărbați înarmați neidentificați, deasemenea în haine de camuflaj.  Protoiereul, care le-a ieşit în întâmpinare, îmbrăcat în haine preoțeşti (sutană și cruce), a ieşit în întâmpinarea lor. Dar a fost întâlnit cu insulte și cuvinte de dispreţ față de preoția sa. A fost întrebat cât de multi bani trimite Moscovei și acuzat de complicitate cu bandiții. După care aceleași persoane au înfăptuit o perchiziţie nelegitimă în casa preotului. Protoiereului i s-a cerut ca în termen de două zile să părăsească teritoriul Ucrainei și să aducă la consiliul satului documentele de donaţie pentru biserica Sf. Alexandru Nevskii.

O situație similară a avut loc, de asemenea, la 30 iulie 2014 cu blagocinul regiunii Amvrosievsk, protoiereul Evghenie Podgornîi la punctul de control, situat la intersecția cu orașul Amvrosievk-Blagodatnoe.  La controlul automobilului protoiereului, pr. Evghenie a fost insultat şi învinuit de finanțarea „Republicii Populare Donețk”, a fostului președinte Ianukovici. Când în automobil nu s-a depistat nimic, protoiereul a fost condus după punctul de control, i s-au legat mâinile și a fost aruncat la pământ. A fost bătut, forțându-l să mărturiseacă că el dirijează atacurile inamicului și alte acuzații nefondate.

Preotul a fost umilit şi forţat să-şi scoată crucea pectorală, iar primind un răspuns negativ, i-au smuls crucea cu forţa, trâgând focuri de arme lângă el, continuând să-l batjocorească și să exercite alte presiuni psihologice. După care l-au forţat să meargă la casa sa, unde au înfăptuit o perchiziţie, iar fiul său în vârstă de 16 de ani, a fost acuzat de complicitate bandiţilor și amenințat cu moartea. Din casa preotului au fost sustrase în timpul perchiziţiei distincţiile personale, bani bisericeşti în valoare de mai mult de trei mii de grivne și automobilul. Prin intervenția enoriașilor și a preoților protoiereul Evghenie a fost eliberat.

Având în vedere cele expuse mai sus, constatez încălcarea drepturilor și libertăților credincioșilor și intervenţia în parohiile Episcopiei Donetsk ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către contingentul militar, situat în estul Ucrainei.

Vă rog cu respect, domnule Președinte, să interveniţi personal în situația dată și să faceţi tot posibilul pentru asigurarea că astfel de acțiuni ale forțele de securitate să nu se mai repete.

 

traducere pentru ortodox.md

sursa pravmir.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com