Nebunia la care a ajuns astăzi lumea poate fi oprită doar de Dumnezeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Nebunia la care a ajuns astăzi lumea poate fi oprită doar de Dumnezeu

10:29, joi, 26 noiembrie, 2020 | Cuvinte-cheie:

Contrar impresiei generale, lumea nu poate fi schimbată de sus în jos, prin alegerea unor conducători ideali care să educe mulțimile, ci doar de jos în sus, prin cultivarea unei bune-cuviințe care asigură o unitate sănătoasă chiar și atunci cînd se întîmplă un conducător prost.

Acest lucru a venit să ni-l spună Hristos, vorbind cu mulțimile, dar refuzînd să răspundă lui Pilat. Nu avea rost să-l catehizeze pe Pilat și nici măcar pe mai marii iudeilor. Văduvele și pescarii convertiți de El aveau să facă asta în următorii două mii de ani, schimbînd fața lumii.

Ar fi putut Hristos să ajungă și la împăratul Romei, ar fi putut convoca un consiliu al mai marilor lumii, aidoma consiliilor mondiale de azi, dar nu a făcut-o.

Atunci cînd a zis să se dea cezarului ce e a cezarului nu a dat o poruncă de supunere, ci a arătat că nu merită să ne tulburăm pentru cauze neînsemnate, că un leu dat cezarului pentru a scăpa de el e mai bine decît a ne pierde liniștea în lupte politice.

Cu alte cuvinte, Hristos nu a făcut politică. Deloc.

Și pe apostoli i-a învățat același lucru. Nu au militat pentru modificarea legilor romane, ci pentru luminarea oamenilor prin legea lui Hristos, care este har.

Lumea a ajuns în pragul falimentului cosmic din cauza acestei modificări fatale de viziune: să petreci în certuri nesfîrșite pentru a vota un conducător care ar urma să instaureze binele. Nu există așa ceva, căci dacă ar fi existat, primul conducător bun pe un scaun politic ar fi fost ales chiar de Hristos spre schimbarea în bine a lumii.

Democrație nu este să poți alege, ci să poți propune. Dacă nu puteți propune, de ce vă sfădiți de la o alegere care nici măcar nu vă aparține? Pacea între cei de jos e mai scumpă decît priceperea între cei de sus.

Nebunia la care a ajuns astăzi lumea poate fi oprită doar de Dumnezeu. Nici un om nu mai poate opri răutatea. Dacă este cineva care poate să-L cheme pe Dumnezeu, să o facă acum.

Egumen Savatie (Baștovoi)

Bisericuța din Oricova.

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com