O carte așteptată și comentată cu mult înainte de apariție - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

O carte așteptată și comentată cu mult înainte de apariție

17:29, vineri, 25 martie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

O carte așteptată și comentată cu mult înainte de apariție, după ce editorul francez al romanului Iepurii nu mor, de același autor, și-a exprimat dorința de a o publica la Paris. Subiectul cărții a intrigat atît de mult, încît a ajuns să se materializeze într-un film de scurt metraj înainte ca ea să fie terminată.

Personajul principal al romanului este un adolescent mort găsit dimineața într-un orfelinat din Republica Moldova. Încercînd să restabilească povestea lui, autorul țese un întreg păienjeniș al societății moldovenești postsovietice.

„Subiectul acestui roman pornește de la o întîmplare reală petrecută într-un orfelinat din Moldova pe care mi-au povestit-o doi copii de acolo, deveniți personaje în roman. De copiii din orfelinate mă leagă o poveste de peste treizeci de ani. La redarea scenelor sensibile m-au ajutat și cei cincisprezece ani de comunicare cu oameni din penitenciare. A scrie despre cele văzute și trăite împreună cu acești oameni respinși am considerat că este o datorie morală. E cea mai tulburătoare, poetică, veselă, tristă, frumoasă și urîtă carte a mea.”
SAVATIE BAȘTOVOI

„Nu este permis să fie abuzați copiii. Adulții sînt deja incorigibili. Poate tocmai de aceea Baștovoi a preferat societății lor chemarea Cerului.”
Le Point / SYLVAIN TESSON
(Laureat al premiului Goncourt pentru literatură)

„Îmi place Savatie Baştovoi, un român din Republica Moldova. E şi ieromonah. Sper că va înţelege că rolul său este de a scrie în continuare, pentru că cel mai mare teoretician al teologiei din secolul al XIX-lea era Dostoievski. Deci, de ce nu un călugăr venit din Moldova pentru acest secol?”
RFI / JEAN-FRANÇOIS COLOSIMO
Președintele Centrului Național al Cărții din Franța

„Un geniu polivalent care scrie o operă deopotrivă poetică, romanescă și dramatică.”
Le Figaro

Sursa: http://www.librariasophia.ro/

12321657_1006044249488234_6831566594930346231_n

Contact Form Powered By : XYZScripts.com