Volumul „Chipul Rugului Aprins”, lansat la Constanţa - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Volumul „Chipul Rugului Aprins”, lansat la Constanţa

18:03, luni, 11 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

La Universitatea Ovidius din Constanţa a avut loc joia aceasta lansarea cărţii “Chipul Rugului Aprins”, lucrare redactată de scriitoarea Carmen Ciornea, profesor la Seminarul Teologic “Sf. Dionisie Exiguul” din Constanța.

Cartea curpinde o serie de mărturii ale ultimilor supravieţuitori ai “Rugului Aprins”. “Este vorba despre foştii studenţi, domnul Nicolae Rădulescu şi domnul Emanoil Mihăilescu. Am coroborat mărturiile lor cu dosarele securităţii, iar această privire în oglindă reprezintă pentru cititor o posibilitate de a trece prin filtrul simţirii şi al gândirii faptele de altă dată” a declarat autoarea cărţii, Carmen Ciornea.

În cuprinsul volumului apare mărturia părintelui Nicolae Bordaşiu care explică cea a însemnat pentru el “Rugăciunea inimii”, învățată de la Părintele Ivan Kulighin.

“În ultima parte a cărţii putem găsi o filă inedită din biografia părintelui Daniil Sandu Tudor, o mărturie a unei persoane care nu doreşte să îşi decline identitatea, dar care a sprijinit ajungerea în spaţiul public a unor documente deosebite, precum scrisoarea de despărţire dintre Sandu Tudor şi prima lui soţie, Virginia”, a mai declarat autoarea cărţii.

La redactarea lucrăriii au participat mai multe personalităţi, cu mărturii unice despre acţiunea culturală a Rugului Aprins şi despre modalităţile în care regimul comunist a încercat să o înlăture.

“Este de datoria mea să mă implic în tot ce înseamnă a păstra memoria unor lucruri deosebite, care au făcut parte din viaţa mea şi sunt dator faţă de aceşti oameni care au pierit între timp” crede Emanoil Mihăilescu, fost deţinut politic şi singurul membru a asociaţiei “Rugul Aprins” care a mai rămas în viaţă în ţară noastră.

Alături de foştii deţinuţi politici, scriitori, şi alte personalităţi de excepţie s-a aflat şi Ierarhul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, care crede că “este o lumină vie întruchipată în această carte.” Arhiepiscopul Tomisului se declară încântat de dorinţa noii generaţii de a tratata astfel de lucruri. “Sunt fericit că tinerii doresc să între sub această lumină a Rugului Aprins, care a fost o experienţă a preoţilor şi intelectualilor din perioada prigoanei comuniste.”

Organizaţia ”Rugul Aprins”, denumită şi „Grupul de la Mănăstirea Antim” a fost o mişcare culturală formată începând cu anul 1945 care, începând cu instaurarea regimului comunist a fost scoasă în afar legii.

Sursa: http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com