Catedrala Sfânta Sofia va activa ca moschee - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Catedrala Sfânta Sofia va activa ca moschee

9:24, marți, 14 iunie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

Autoritățile turce au decis ca rugăciunile din perioada Ramadanului să fie citite și în Catedrala Sfânta Sofia. Prima rugăciune a fost rostită în dimineața zilei de 6 iunie, aceasta făcându-se în prezența secretarului general pe probleme religioase din Turcia.

Actuala clădire a  muzeului Sfânta Sofia a fost construită de împăratul bizantin Iustinian. Construcția clădirii a fost terminată în anul 537. Fosta biserică bizantină care a fost muzeu timp de 80 de ani va fi folosită pe post de moschee în următoarele 30 de zile, în perioada 6 iunie-7 iulie. Potrivit informațiilor publicate de ziarul turcesc Daily Sabah, canalul de televiziune de stat va transmite, în direct, din Catedrala Sfânta Sofia, programul „Sahur”, adică rugăciunea de dimineață, de dinaintea postirii de peste zi.

Decizia turcilor i-a înfuriat pe grecii ortodocși, aceștia acuzând în același timp și guvernul Greciei pentru lipsa de reacție. Partidului Noua Democrație din Grecia a criticat în termeni duri decizia Turciei de a transforma Sfânta Sofia în moschee. Aceștia consideră că decizia luată de către turci reprezintă o provocare la adresa întregii lumii ortodoxe. Totodată, ei au subliniat că acest act reprezintă un pas în spate în ceea ce privește parcursul european al Turciei. Partidul Conservator a cerut Ministerului Grec de Externe să comunice o poziție oficială.

(Sursa: www.rgnpress.ro și www.b1.ro)

Sfanta-Sofia-Istanbul

Contact Form Powered By : XYZScripts.com