Patriarhul Kirill: Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) să-şi păstreze statutul de muzeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Patriarhul Kirill: Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) să-şi păstreze statutul de muzeu

În Turcia se rediscută statutul catedralei Sfânta Sofia, edificiu-simbol pentru creştinism. Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia studiază o cerere de reconversie în moschee a Catedralei  Sfânta Sofia din Istanbul, o măsură pe care preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, o susţine intens, în ciuda posibilităţii de a genera tensiuni cu mai multe ţări.
Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a cerut autorităţilor din Turcia să păstreze statutul actual de muzeu pentru acest monument.

Şi patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, şi-a exprimat – într-un comunicat –profunda îngrijorare privind „cererile unor politicieni turci de a reconsidera statutul de muzeu al catedralei Hagia Sophia din Istanbul, „unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”, catedrală moştenitoare a tradiţiilor bizantine, „deosebit de dragă Bisericii Ruse”.

În declaraţia de presă difuzată la 6 iulie a.c., patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse vorbeşte despre propunerea de a converti bijuteria bizantină într-o moschee şi aminteşte că catedrala Sfânta Sofia este de o importanţă deosebită pentru întreaga ortodoxie şi dragă în special Bisericii Ruse, inspirând şi în trecut arhitecţi ruşi din Kiev, Novgorod şi Polotsk.

Amintind că „în istoria relaţiilor dintre Rusia şi Constantinopol au existat câteva momente, uneori foarte dificile”, patriarhul Kirill afirmă că „orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus, atât în trecut cât şi în prezent, cu amărăciune şi indignare”.

„O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”, se mai spune în comunicatul patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, care solicită prudenţă din partea guvernului turc.

În comunicat, patriarhul Kirill adaugă că „în prezent, relaţiile dintre Turcia şi Rusia se dezvoltă în mod dinamic” şi că „ar trebui să se ţină cont de faptul că Rusia este o ţară în care majoritatea populaţiei profesează ortodoxia şi că ceea ce s-ar putea întâmpla cu Hagia Sophia ar provoca „mare amărăciune poporului rus”.

În final, patriarhul îşi exprimă speranţa ca guvernul turc să dea dovadă de prudenţă, evidenţiind că păstrarea actualului statut neutral al unei dintre cele mai mari capodopere a culturii creştine, al unei biserici simbol pentru milioane de creştini din întreaga lume, va facilita şi mai mult dezvoltarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, şi consolidarea păcii şi armoniei interreligioase.

 

 

 

 

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com