Header image

Mănăstirea Sfintei Tecla din Maaloula este în pericol de moarte

11:27, miercuri, 25 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Mesajul lui Ioan al X-lea, Patriarh al Antiohiei și al întregului Răsărit

Acțiunile militare din țara noastră iubită numai îşi iau avântul şi omul plăteşte un preţ mare pentru această tragedie: noi vedem cum distrugerile se râspândesc aspra a tot mai multor zone ale statului nostru, vedem cum oamenii sunt torturați și izgoniţi, suferă durere, se luptă cu foamea și setea; vedem că războiul este prezent în viaţa tuturor oamenilor, și nu mai există o scăpare de la el.

În această cronică al dezastrelor un capitol aparte îl constituie durerea orașului Maalula și a sfintei sale mănăstiri Sfânta Tecla, care pe de o parte, din primele secole ale existentei sale, este un loc de pelerinaj pentru creștini, iar pe de alta reprezintă profunzimea relațiilor dintre fiii unei singure țări, fie şi de alte credințe religioase.

Mănăstirea Sfintei Tecla din Maaloula, care este un monument al culturii siriene, o parte din patrimomiul sirian şi mondial – trece astăzi prin momente foarte grele. Mănăstirea este situată pe un teritoriu deschis atacurilor din toate părțile, ceea face dificilă transportarea ajutoarelor umanitare pentru locuitorii săi, devenind periculoasă şi pentru viaţa voluntarilor însăşi. Recent, din cauza bombardării oraşului, a fost scoasă din funcţiune centrala eletrică locală, cauzând oprirea alimentării cu apă a mănăstirii, reprezentând o amenințare cu moartea pentru toate surorile mănăstirii.

Suntem conștienți de faptul că însăși prezența mănăstirii în regiune este un apel al cetățenilor unui stat către dragoste frățească și pace. De aceea şi rămânem în ea – în scopul de a demonstra loialitatea noastră și dragostea pentru țară și faţă de toţii fii ei, dar și condamnarea noastră categorică a violenței şi teroarei.

Prin urmare, facem un apel către Semiluna Roșie din Siria, Crucea Roșie Internațională, precum și către toate organizațiile guvernamentale și non-guvernamentale implicate în ajutorul umanitar pentru a sprijini maicile de la mănăstire și copii adăpostiți în ea, numărul total al cărora a crescut până la patruzeci de oameni, de a trimitere o caravană umanitară  în oraș, care ne va permite să rămânem în el, exprimându-ne devotamentul faţă de țara iubita.

De asemenea, facem un apel la lumea întreagă pentru a opri vărsarea de sânge și violență din Siria, subliniind în același timp necesitatea de a recunoaște integritatea și neutralitatea tuturor monumentelor culturale ale țării, în scopul de a preveni distrugerea și profanarea lor. Repetăm ​​apelul nostru pentru toți fiii unui stat unitar la reînceperea negocierilor, ca singura modalitate de a rezolva conflictele existente.

În aceste zile grele, noi, copiii Bisericii Ortodoxe a Antiohiei, ne adresăm în rugăciune sfintei Tecla, memoria căreia se săvârşeşte astăzi pentru a ne dărui protecția ei mănăstirii şi ascultătoarelor sale.

Să păstreze Dumnezeu Maaloula, Siria și întreaga lume, revârsând peste ele adevărata lumină a harului Său!

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com