Războiul înconjoară cel de-al doilea oraș creștin din Siria - Saidnaya - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Războiul înconjoară cel de-al doilea oraș creștin din Siria – Saidnaya

14:00, vineri, 4 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Saidnaya – este următorul după Maaloula oraş creștin, care poate deveni obiectul atacurilor teroriste.  Este o localitate așezată la distanța de 35 km de capitala siriană Damasc, reprezentând un complex, care cuprinde mai multe mănăstiri de diferite confesiuni creștine, locul pelerinajului anual pentru mii de credincioși din toată lumea. Astfel, mănăstirea ortodoxă Nașterea Maicii Domnului păstrează o relicvă a lumii creștine – icoana Maicii Domnului „Saidnaya„, pictată conform tradiţiei de mâna Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

Anume această mănăstire a devenit ţinta primului atac al militanților, eveniment întâmplat în urmă cu aproape doi ani,  la 29 ianuare 2012, când un obuz a lovit prin perete şi a nimerit într-o chilie monahală, dar nu a explodat.

„Însăși Maica Domnului a împiedicat explozia sa”, – a spus atunci stareța a mănăstirii maica Verona Nabhan.

Ei au fost desigur îngroziți de ceea ce s-a întâmplat, dar au păstrat calmul.

Acum războiul este gata să distrugă şi acest loc sfânt.

136975.p

Conform materialelor uneia dintre agențiile, care relatează despre activitatea Patriarhului melchit de Antiohia, Grigore al III-lea Laham, grupuri neidentificate de militanţi au încercat deja să pătrundă în Saidnaya, dar întâmpinând o rezistență dură a localnicilor, speriați de evenimentele din Maaloula, s-au retras. În coliziune a fost ucis un tânăr – un enoriaș al bisericii romano-catolice.

În același timp, în orașul Yabrud din regiunea Damascului, patru obuze au fost aruncate pe biserica catolică locală, ce a adus la distrugerea cupolei bisericii și a centrului său cultural. Situația e similară și în alte orașe siriene: în orașul nord-estic Al-Hasaka a fost incendiată o biserică ortodoxă.

De asemenea, ca urmare a evenimentelor bine-cunoscute din Rakka, în care radicalii au profanat cele două biserici ale orașului, Patriarhul Grigore al III-lea Laham a făcut un apel către cei pe care-i păstoreşte. „Niciodată Siria nu a fost martoră la un asemenea vandalism și conflict interreligios – a subliniat el. – Dar sirienii nicicând nu fac asemenea lucruri – este o provocare a grupurilor străine care ne amenință pe noi, creștinii din această țară „.

136976.p

 traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com