Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk: creștinii sunt ostatici politicii țărilor occidentale în Orientul Mijlociu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk: creștinii sunt ostatici politicii țărilor occidentale în Orientul Mijlociu

Conflictul militar din Siria, care este adesea numit război civil, nu este doar un război civil, deoarece în Siria luptă şi mercenari străini. Este cunoscut că Siria a devenit scena unui conflict militar, în care sunt implicate alte ţări străine. Aceasta desigur complică foarte mult soluționarea problemei siriene, dar cred că îndeosebi în ultimele zile, când a fost pe larg discutată inițiativa loviturilor aeriene ale SUA asupra Siriei.  Comunitatea internațională reprezentată de mulți lideri politici și aproape toți liderii religioși s-au exprimat împotriva acestei inițiative.

Unanimitatea opiniilor liderilor religioși în această problemă arată că nu există o altă soluție de soluţionare a conflicului sirian, decât cea prin negocieri pașnice, prin soluționarea politică. Un atac militar împotriva țării va duce în mod inevitabil la pierderi de vieți omenești și nu va fi în măsură să rezolve sau să ajute la rezolvarea acestor probleme, care au adus la războiul din Siria.

Biserica ortodoxă rusă pe parcursul ultimilor ani şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru populația creștină din Orientul Mijlociu. Suntem conștienți de faptul că conflictul sirian nu este doar un conflict care are loc într-o anumită țară. Acesta este o continuitate a proceselor care au loc într-o serie de țări din Orientul Mijlociu, unde elementele radicale devin tot mai puternice şi debalansează relațiile interconfesionale. Acolo unde ei vin la putere, unde preiau controlul asupra situației, victime devin minorităților religioase, inclusiv creștinii.
Un exemplu grăitor este cel al Irakului unde sub regimul lui Saddam Hussein trăiau 1,5 milioane de creștini. Cu ajutorul forțelor militare străine regimul a fost înlocuit de parcă în numele democrației şi spre prosperitatea acestei țări. Cu toate acestea, unul dintre rezultatele acestor evenimente au devenit şi persecuțiile a creștinilor, cifra cărora este acum estimată la 150-250 de mii de oameni. Practic nu au mai rămas creștini în Libia. Sunt vremuri foarte grele pentru creștinii din Egipt unde în timpul conducerii  „Fratiei Musulmane” au devenit frecvente profanarea şi incinierea bisericilor, atacurile asupra clerului și a laicilor. Ca rezultat, mulți creștini au fost forțați să-şi părăsească țara.
Destabilizarea situației din Orientul Mijlociu este rezultatul nu doar a războiului civil, dar şi a faptului că marile puteri ale lumii au propriile interese politice și economice în această regiune. Unele țări instighează aici conflicte interconfesionale, care duc la consecințe grave pentru întreaga regiune. Ostatici ai politicii țărilor occidentale devin creștinii, deoarece ei sunt identificaţi cu această politică, fiind consideraţi aliați ai Occidentului, și devind victime.
Evenimentele care au loc în Siria, provoca o îngrijorare profundă și o preocupare pentru soarta creștinismului în această țară. Creștinismul în Siria exista deja în secolul I. Creștinii sunt băştinaşi în această țară și pe parcursul a douăzeci de secole au trăit acolo. După ce în Siria şi-a făcut apariţia islamul, pentru multe secole, creștinii și musulmanii au trăit pașnic, până de curând.
Acum în regiunile din Siria, unde conducerea trece în mâinile militanților, forțele radicale, creștinii devin prima lor țintă. Sunt distruse și profanate bisericile creștine, ucişi și răpiţi clericii creștini. Zeci, sute de mii de creștini au fost forțați să fugă din țară şi să se refugieze. Această catastrofă umanitară, care i-a afectat nu doar pe creștini, dar de asemenea şi pe foarte mulți musulmani moderați, continuă să evolueze. Potrivit diverselor estimări, mai mult de două milioane de oameni au fugit din țară.
Planurile conducerii americane de a supune Siria unui atac aerian, care la acest moment de parcă sunt suspendate, provoacă îngrijorare în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Astăzi este 11 septembrie. Ne aducem bine amite de 11 septembrie 2001, atunci când toată lumea a privit cu groază la ceea ce s-a întâmplat în New York. Întreaga lume a compătimit poporul american, autoritățile americane. Acum starea spiritilor este total diferită. Acea retorica militaristă care se aude, inclusiv, în țările din Orientul Mijlociu provoacă sentimente total diferite faţă de Statele Unite ale Americii. Astăzi planurile loviturilor militare împotriva Siriei nu sunt scoase pe ordinea de zi, ci doar suspendate.
Ieri seara, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril a trimis o scrisoare președintelui Barack Obama. Acesta nu este primul său mesaj cu privire la problema siriană. La23 aprilie el trimis o scrisoare președintelui Statelor Unite în ceea ce privește răpirea celor doi mitropoliți răpiți. Până în prezent, răspunsul la această scrisoare nu a fost primit.
traducere pentru ortodox.md
sursa pravmir.ru

 

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com