Nu speculați cu iubirea (despre oprirea temporară de a oficia cele sfinte a P. Maxim Melinti) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Nu speculați cu iubirea (despre oprirea temporară de a oficia cele sfinte a P. Maxim Melinti)

21:38, joi, 21 iunie, 2018 | Cuvinte-cheie:

Ceea ce a avut loc astăzi, oprirea temporară de a oficia cele sfinte a P. Maxim Melinti, a aprins încă o dată spiritele care oricum erau împărțite în două tabere. Sigur că e un lucru destul de neplăcut. Orice slujitor, pe parcursul slujirii lui, este măcinat de aceste gânduri: ce ar face el în asemenea caz? Și pricinile ar fi destul de multe. După dreptate sau nu – e altă întrebare. Fiecare slujitor, cred, ar trebui să țină minte vorba: Niciodată să nu spui Niciodată…

Ne place sau nu, avem cu toții parte de câte un „scurt circuit” în activitatea noastră care ne-ar face și chiar ne obligă să ne schimbăm părerile asupra unor lucruri care le facem sau nu, la timp potrivit sau nepotrivit. Ceea ce a început să facă părintele la începutul slujirii în parohie era destul de frumos, ba chiar insufla multor un strop de nadejde că încă nu-i totul pierdut. S-a ajuns unde s-a ajuns. Mulți au presimțit asemenea scenariu, dar, sunt sigur, nimeni n-a dorit să se ajungă aici. Vedea-vom ce va fi de aici încolo.

Mă miră faptul că gloata care, într-un fel, habar nu are de ceea cu ce respiră și trăiește Biserica, aruncă osânde și vorbe murdare asupra tuturor celor care au alta opinie decât cea apărată cu vehemență de ei. Cei care strigă în gura mare că Biserica „se implică” în treburile statului, critică cele ce se petrec în sânul Ei. Fiți pe pace. Acesta e un timp pe parcursul cărui p. Maxim își va apăra cu demnitate onoarea.

Îndrăznesc să spun că noi, slujind lui Dumnezeu cât de cât în Duh, prea administrativ privim unele lucruri. Asemenea cazuri sunt si providențiale, nu doar metode de rafuială. (deși au loc și astfel de cazuri) Când ești în centrul unui scandal e imposibil să nu ai o parte de vină. Infailibilitate papală nu are nimeni, decât cel ce și-a „asumat-o”. Regretabil e faptul că toți folosesc Dragostea ca pe o monedă de schimb, aruncând în stânga și-n dreapta cu Ea. Dragostea creștină mângâie și alină durerile, dar uneori arde tot ce e nevrednic de Iubirea lui Dumnezeu.

Da, revoltele acum sunt la moda. Nici nu se pune la îndoială, dar citiți „Manifestul trifoiului verde” de Constantin Noica. Posibil să gasiți ceva de folos…

Arhim. Augustin (Zaborosciuc)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com